April 20, 2024

Provjerite što vam govore

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka njihova promjena može ukazivati ​​na problem sa zdravljem i prehranom. Vrlo bijeli nokti mogu ukazivati ​​na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem

Ruke su ogledalo zdravlja, a najmanje promjene na koži ili noktima mogu ukazivati ​​na skrivene zdravstvene probleme. Izgled kože ruku, uključujući nokte, može pomoći liječniku u dijagnosticiranju ili sumnji na neke vrste bolesti.

Prsti

Ljuštenje kože na vrhovima prstiju može biti znak da vam nedostaje vitamina B. Niacin (B3) i biotin (B7) odgovorni su za saniranje oštećenja kože potičući proizvodnju kolagena i ubrzavajući sušenje. Ako imate problem sa suhim, ljuskavim jagodicama, preporučuje se konzumacija hrane bogate ovim vitaminima: riba, gljive i avokado.

Koža

Ako je koža na vašim rukama često suha i peruta se, a znate da to nije posljedica hladnog i vjetrovitog vremena, moguće je da su problem ekcemi, psorijaza, seboreični dermatitis ili gljivične infekcije. U slučaju da nijedna od ovih bolesti nije uključena, redovito podmazujte kožu kremom bogatom vitaminima A i E, koja će stvoriti zaštitni sloj i spriječiti isušivanje, a istovremeno nahraniti kožicu oko noktiju.

Nokti

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka njihova promjena može ukazivati ​​na problem sa zdravljem i prehranom. Vrlo bijeli nokti mogu ukazivati ​​na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Slabi nokti koji se lome ukazuju na nedostatak cinka u tijelu. U takvim situacijama preporuča se u prehranu uključiti cjelovite žitarice, zobene pahuljice i meso.

Savijanje noktiju znak je da tijelu nedostaje proteina ili kalcija. Preporučuje se konzumacija špinata ili srdela. Ako se stanje ne poboljša, neophodna je medicinska pomoć.

Plavi nokti rezultat su nedostatka kisika, pa je moguće da imate problema s respiratornim organima. Plava boja noktiju može biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.