March 29, 2024

Plastika za kućanstvo

Plastični pribor često se koristi uglavnom zato što je prikladan, jeftin i lagan. Nalazi se doslovno svugdje: kod kuće, u školi, na poslu ili u trgovini. Raznolikost u pogledu boje, oblika i veličine dobiva se po pristupačnoj cijeni.

Međutim, jeste li sigurni da je plastični pribor siguran za upotrebu? Plastika je sintetički materijal izrađen od brojnih organskih polimera – PVC-a, najlona, ​​BPA-a, polietilena – koji se mogu oblikovati na različite načine. Ukratko, plastika je hrpa miješanih kemikalija.

Iako komponente koje se nalaze u plastici ne utječu na vas odmah, definitivno ometaju normalne funkcije vašeg tijela. To s vremenom može dovesti do negativnih učinaka, piše portal sain-et-nature

BPA

To je vrsta plastike koja se danas smatra jednom od najrasprostranjenijih kemikalija. Komponenta je koja plastiku čini tvrdom. Kao rezultat toga, koristi se u širokom spektru potrošačkih proizvoda, uključujući ambalažu za hranu i pribor za jelo.

Opasnosti od BPA: BPA je povezan s brojnim kroničnim bolestima kao što su dijabetes, bolesti srca i rak dojke.

Ftalati

Ovo je skupina kemikalija koje remete endokrini sustav. Te se kemikalije uglavnom koriste u izradi šalica, kozmetike i mirisa.

Opasnosti od ftalata: Izloženost ftalatima povezana je sa širokim spektrom medicinskih problema, uključujući rak dojke, probleme s plodnošću muškaraca, poremećaje iz autističnog spektra, dijabetes tipa II, ADHD i astmu.

Vinilklorid

Uglavnom se koristi za izradu laganih plastičnih materijala poput zavjesa za tuširanje.

Opasnosti vinilklorida: Mogući uzrok raka.

Stiren

Ovo je materijal koji se koristi za izradu kartona s jajima, čaša i tanjura za jednokratnu upotrebu, spremnika za hranu od stiropora i neprozirnog plastičnog pribora za jelo.

Opasnosti od stirena: Mogući uzrok raka.

Ovo su samo neki od opasnih spojeva koji se nalaze u plastici. Zastrašujući je dio da postoji još mnogo toga što još nije proučeno, pa nitko ne zna koliko je moguća štetnost različitih vrsta plastike. Međutim, jasno je da u plastičnom kuhinjskom posuđu ima neželjenih i štetnih kemikalija.

Zabrinjavajuća stvar kod ovih kemikalija je ta što one ulaze u naša tijela na različite načine. To može biti zbog gutanja čestica, mirisa ili jednostavno dodirivanja. U većini slučajeva ove se kemikalije također oslobađaju kao rezultat trošenja plastike, kemijskih reakcija ili topline.

Stoga, sljedeći put kada budete koristili plastični pribor, imajte na umu riziku kojem ste izloženi. Plastika je čak kriva za smanjenje broja spermija i povećanje neplodnosti.

Dakle, je li uporaba plastičnog posuđa sigurna? Pa, može se reći da nije 100% siguran. Na vama je da odaberete ono što mislite da je ispravno za vaše tijelo.