March 19, 2024

Profesionalne tajne protiv starenja

Evo nekoliko tajni stručnjaka protiv starenja koje mogu produžiti životni vijek.

Šećer nije uvijek sladak

Šećer je najveći neprijatelj zdravlja po pitanju starenja, kaže plastični kirurg Anthony June, autor knjige “Age Fix”. Jedna studija izvještava o 184 000 smrtnih slučajeva svake godine uzrokovanih slatkim i gaziranim pićima svake godine. ”Ne samo da povećavaju rizik od dijabetesa i prekomjerne tjelesne težine, već šećer u vašim pićima može učiniti da izgledate starije.

Odustanite od glutena

Dijeta bez glutena je u trendu, kaže dr. Jun. Iako samo jedan posto populacije ima istinsku celijakiju (ozbiljna osjetljivost na gluten), puno veći postotak populacije osjetljiv je na gluten, što može uzrokovati gastrointestinalne smetnje, zbunjenost, debljanje i upale, što pokreće dugu listu bolesti koje mogu skratiti godine života. .

Jedite “dugu”

Šareni tanjur, pun šarenog voća i povrća, pun je antioksidansa koji usporavaju starenje. U pigmentima koji boje ovu hranu nalaze se vrlo vrijedne tvari. Jedite široku paletu hrane kako biste poboljšali svoje zdravlje i usporili proces starenja.

Postite samo povremeno

Puno se govori o nedostacima brze hrane i zdravstvenim prednostima posta. Istraživanja pokazuju da ova dijeta može imati i učinke protiv starenja. “Post” je krovni naziv za nekoliko dijeta koje izmjenjuju dane kada se jede i posti. Istraživanje sa Sveučilišta Harvard otkrilo je da post može povećati očekivano trajanje života, usporiti starenje i poboljšati zdravlje mijenjajući aktivnost mitohondrijskih mreža ili energetskih centara u našim stanicama. U osnovi, isprekidan post održava mitohondrijske mreže u “mlađem” stanju.

Operi zube

Svakodnevno čišćenje zubnim koncem može spriječiti gingivitis, kaže Michael Rosen, voditelj klinike u Clevelandu i autor nekoliko knjiga, uključujući “Stvarno doba: jeste li mlađi od sebe?” Upala je jedan od najvećih uzroka starenja; povezan je sa srčanim bolestima i moždanim udarom i ometa imunološki sustav, što povećava rizik od infekcije, raka i disfunkcije mozga ”, kaže.

“Bolesti desni jedan su od najvećih uzroka upala koje imamo, ali možemo ih spriječiti zubnim koncem i posjetom zubaru dva puta godišnje.” Preskakanje ovog važnog koraka jedna je od svakodnevnih navika koja vam može skratiti život.

Opuštanje

Stres je svuda oko nas. Iako je to teško promijeniti, možete promijeniti način na koji reagirate. Ako se ne nosi sa stresom, može utjecati na zdravlje i dugovječnost, kaže dr. Roizen. “Učenje upravljanja stresom vizualizacijom, meditacijom, dubokim disanjem ili nekom drugom praksom može vam dodati godine”, kaže dr. Roizen.

Dodaci prehrani

Određeni vitamini i dodaci mogu vam pomoći da živite punim plućima, a ono što trebate uzimati razlikuje se od godine do godine. Liječnik bi trebao propisati suplemente.

“Znamo da uzimanje multivitamina može smanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca, ali samo kad ga konzumiraju u dobi od 50 do 70 godina”, kaže.

Pridružite se D timu

Nedostatak vitamina D povezan je s nizom dobnih bolesti, od kojih vam mnoge mogu skratiti život.

Pitajte o aspirinu

Dnevno uzimanje aspirina može smanjiti rizik od moždanog udara ili srčanog udara, ali o tome biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom – odgovara li vam ova terapija jer može povećati rizik od nekontroliranog krvarenja).

Čaj ili kava

Pijenje čaja ili kave može smanjiti rizik od razvoja raka, dijabetesa, demencije i Parkinsonove bolesti. “Kava bez kofeina ima polovinu ovog učinka, pa je kofein bolji, pogotovo ako ga vaše tijelo brzo metabolizira, a ne dobijete glavobolju, želučane tegobe ili lupanje srca”, kaže dr. Roizen. “Ako nemate nuspojave, od toga ćete imati veliku korist”

Skok!

Otprilike 40 skokova dnevno na tvrdu podlogu ojačat će vaše kosti i kralježnične diskove i smanjiti rizik od lomljenja kostiju, kaže dr. Roizen.

Cjepivo je zakon

Napravite plan imunizacije, što je posebno važno za one koji pate od dijabetesa ili nekih kroničnih bolesti. Gripa može biti komplicirana, pa je bolje spriječiti česte smrtne posljedice.

Prošetati

Sjedenje povećava rizik za sve vrste bolesti i stanja koja mogu skratiti život, kaže dr. Roizen. “Ne sjedite dulje od dva sata zaredom i hodajte najmanje dvije minute svaka dva sata”, kaže.

Baci cigare

Pušenje duhana povezano je s popisom bolesti koje će vam skratiti život, uključujući rak, bolesti srca i moždani udar. Nargile ili elektroničke cigarete i slično također su vrlo štetne za pluća.

Pazite na svoje stanice

Telomere su zaštitne kape na krajevima naših kromosoma koje određuju koliko će stanice živjeti. Kratki telomeri povezani su s nizom dobnih bolesti i stanja, ali mala studija pokazuje da pozitivne promjene u četiri ključna područja – vašoj prehrani, vježbanju, upravljanju stresom i socijalnoj podršci – mogu produljiti telomere. “Naši geni i naši telomeri nisu nužno naša sudbina”, kaže dr. Dean Omnisch, profesor medicine u San Franciscu.