April 26, 2024

Hranjenje malog djeteta

Ako želite napraviti dobar izbor kada hranite svoje potomstvo, počnite čitati što točno sadrži dječja hrana. Web stranica Nutrition objasnila je odabrala je nekoliko namirnica koje se poslužuju djeci, a koje ne bi trebale.

Sok od jabuke

Šećer nije dobar za djecu. Može pridonijeti problemima u ponašanju, visokom krvnom tlaku i dijabetesu tipa 2. Prema pedijatrima, djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi trebala koristiti šećer. Roditelji daju svojoj djeci sok od jabuke misleći da svojoj djeci daju nešto zdravo. Zapravo im daju šećer u vodi s okusom jabuke. Djeca također ne dobivaju vlakna i hranjive sastojke koje bi dobila da jedu jabuku.

Gazirani sokovi i sportska pića

Gazirana pića zapravo su boce praznih kalorija začinjene aditivima, tu su i šećer ili umjetna sladila. To je ekvivalent tekućih slatkiša. Studije povezuju sokove s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i problemima u ponašanju. Boca gaziranog pića sadrži četiri puta veću dozu šećera od one koja se preporučuje djeci. Ni djeci ne treba davati sportska pića. Namijenjeni su sportašima, a ne prosječnom djetetu. Sav šećer u sportskim pićima jednako je loš kao i šećer u sokovima.

Umjetne boje, arome i aditivi

Umjetne boje, okusi i aditivi su užasni za djecu. Određene boje za hranu potpuno su zabranjene u Europskoj uniji. Boja hrane zabranjena je kao sredstvo koje može uzrokovati rak, uz što su povezani i nitrati iz prerađenog mesa.

Smrznuti obroci

Stavite smrznute štapiće od piletine ili ribe u pećnicu i bit ćete omiljeni svojoj djeci. Problem je u tome što ove namirnice sadrže velike količine natrija, zasićenih masti i konzervansa. Prženi su uz bljesak, što povećava broj kalorija i razinu masnoće. Ako već kupujete, potražite one s najnižom razinom zasićenih masti.

Voćni zalogaji

Možda mislite da ih “voće” u imenu čini zdravima, neki čak kažu da su “napravljene od pravog voća” ili “pravog voćnog soka”. Međutim, drugi glavni sastojak je šećer. Zajedno s umjetnim bojama i okusima. Voće se često crta čak i na gumenim bombonima čija se tekstura lijepi za zube i daje bakterijama mjesto za život dok uzrokuje karijes. Suho voće je bolji obrok.

Slatkiši

Postoji razlog zašto trgovine stavljaju slatkiše u prolaz. Svijetla, blistava ambalaža odmah privlači pažnju. Dok čekate red u blagajni, bombon na dohvat ruke može se činiti dobrim izborom, koji će dijete ušutkati. U supermarketu nema zdravih slatkiša. Zaslađeni su šećerom ili umjetnim šećerom, prepuni boja i umjetnih okusa. I, opet: problemi u ponašanju, dječja pretilost, povišeni krvni tlak i dijabetes tipa 2.

Sve se svodi na to da djeci nikada ne dajemo ono što je napunjeno šećerom, umjetnim šećerom, umjetnim okusima i bojama, nitratima, konzervansima i kemikalijama. Ako ne pročitate oznake, započnite. To je jedini način donošenja dobrih odluka. Podaci na licu kutije nalaze se tamo da vam nešto prodaju, a druga strana sadrži važne stvari. Ostanite imuni na marketinške kampanje koje kažu da je određeni proizvod “prirodan i zdrav”. Zdravlje vašeg djeteta ovisi o vama.