March 29, 2024

Primjena lovorovog lista u narodnoj medicini

Lovorov list u narodnoj medicini smatra se snažnim prirodnim lijekom. Posebno se koristi zimi, jer potiče dobro raspoloženje i regulira probavu. Kada se koristi kao začin, lovorov list uspješno smanjuje nadutost, štiti želučanu sluznicu, potiče apetit i lučenje probavnih sokova.

Prema brojnim istraživanjima, lovorov list pokazuje iznimna protugljivična i antibakterijska svojstva. Osim toga, lovorov list pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova i potiče cirkulaciju.

Međutim, u narodnoj medicini najpoznatija je uporaba lovorovog lista koji pomaže u liječenju respiratornih problema. Čaj od lovorovog lista i sirup smiruju jak kašalj i upalu grla.

Sirup

  • 6 listova lovora
  • 2,5 dcl vode
  • 6 žlica šećera, po mogućnosti smeđeg
  • 1 limun

Kad voda zavrije, dodajte lovorov list i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta. Izvadite lovorov list, ulijte tekućinu u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, a zatim umiješajte šećer i iscijedite cijeli limun. Dobro promiješajte i pričekajte da se sav šećer otopi. Uzimajte po žličicu nekoliko puta dnevno. Prvog dana možete uzeti žličicu kad god se pojave intenzivni napadi kašlja.

Čaj

Sitno nasjeckajte 3 svježa ili suha lista lovora, a zatim ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre, pokrijte i procijedite nakon 10 minuta. Po želji dodajte žlicu limunovog soka i domaći med.