April 25, 2024

Papar može pomoći

Crni papar pospješuje probavu, liječi prehladu i kašalj. Uz pomoć crnog papra možete smanjiti razinu kolesterola u krvi i tako smanjiti rizik od srčanih bolesti. Papar također može pomoći u izbjegavanju kardiovaskularnih bolesti i problema s jetrom.

U potrazi za raznim ljekovitim biljem i začinima ne smijemo zaboraviti crni papar koji bismo svakodnevno trebali koristiti u prehrani za zdravlje cijelog tijela, a ponajviše želuca, crijeva i želuca.

Na svijetu postoji više od dvije tisuće vrsta papra, ali najpoznatije su crna, bijela, zelena i crvena paprika. Prema liječnicima alternativne medicine, crni papar ima najviše ljekovitih svojstava, a dobiva se jednostavnim sušenjem zelenog papra na suncu. Ovaj začin potječe iz Indije, a u Grčkoj se godinama koristi kao novac, odnosno sredstvo za razmjenu robe. Bogatstvo se tijekom Rimskog carstva mjerilo zalihama papra.

Crni papar izvrstan je izvor mangana, željeza i vitamina K. Poznat je po poticanju apetita, ubrzavanju probave, uklanjanju bakterija u želucu i pozitivnom utjecaju na zdravlje crijeva. Izvrsna je za sprečavanje nadutosti i nadimanja. Osim toga, crni papar potiče lučenje solne kiseline u želucu, koja je potrebna za probavu bjelančevina i ostalih sastojaka hrane.

Papar također potiče znojenje i izlučivanje mokraće. Ljudi koji se bore s prekomjernom težinom trebali bi češće jesti crni papar jer ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kad ste prehlađeni, sjajno piće je crni papar u kombinaciji s kuhanim crvenim vinom. Ako od ovog začina napravite čaj s nekim ljekovitim biljem, dobit ćete prirodni lijek protiv kašlja.

Uz pomoć crnog papra možete smanjiti razinu kolesterola u krvi i tako smanjiti rizik od srčanih bolesti. Papar također može pomoći u izbjegavanju kardiovaskularnih bolesti i problema s jetrom.

Crni papar često se koristi u kozmetici, jer izvrsno uklanja perut. Možete ga koristiti i kao piling za smanjenje celulita na koži. Ako nekoliko puta tjedno isperete usta s malo vode, soli i papra, spriječit ćete bolesti desni i zubobolju.