April 26, 2024

Protiv peruti i svrbeža vlasišta

  1. Promijenite šampon

Šamponi s tenzidima (deterdžentima) natrijevim laureat sulfatom ili natrijevim lauril sulfatom (SLS) vrlo su pjenasti, pa je lakše prati kosu, ali istodobno isušuju kosu i vlasište.

Mogu izazvati crvenilo i iritaciju kože, pogotovo ako se ne kombiniraju s određenim sastojcima koji neutraliziraju iritaciju. Jednostavan prelazak na šampon bez SLS-a može zaustaviti svrbež u samo nekoliko dana.

  1. Isperite hladnom šetnjom

Uvijek završite pranje kose ispiranjem hladnom vodom i ispiranjem onoliko koliko vam je potrebno kako biste bili sigurni da ste isprali sav šampon i regenerator sa kose.

  1. Smanjite upotrebu silikona za kosu

Silikoni ne ulaze u kožu, već stvaraju kupolu oko vlasišta koja blokira prodor hranjivih sastojaka u vlasište. Prečesto korištenje silikona može otežati kosu i na kraju ‘ugušiti’ vlasište

  1. Nauljite se

Kao i na koži na bilo kojem drugom dijelu tijela, osjećaj zategnutosti i suhoće vlasišta može biti posljedica nedostatka vlage i ulja, kako u prehrani, tako i u kozmetici koju koristite.

Jedite orašaste plodove, avokado i masnu ribu te koristite maske za kosu ili uljne tretmane kako biste izbjegli suho vlasište.

  1. Često češljajte kosu

Ako ste već isprobali gornje savjete, a vlasište vam je i dalje nadraženo, velika je vjerojatnost da imate perut, što u osnovi znači da vaše vlasište prekomjerno proizvodi nove stanice kože i izbacuje višak starih.

  1. Piling vlasišta

Uz češće češljanje, piling vlasišta jednom tjedno pomaže i kod peruti. Najbolji su proizvodi oni koji sadrže voćne enzime ili salicilnu kiselinu (uklanjaju mrtve stanice kože bez trljanja i ljuštenja vlasišta).

  1. Ozbiljno shvatite problem peruti

Stalno ljuštenje vlasišta (perut) može biti posljedica prekomjerne proizvodnje masti na vlasištu ili gljivične infekcije, zbog čega većina šampona protiv peruti sadrži protugljivične ili antimikrobne sastojke kao što su cink pirition, katran, ulje čajevca, piroktonolamin ili ketokonazol. Nažalost, većina ovih šampona sadrži i SLS.

  1. Budite ustrajni

Ako imate masnu perut i crvene, masne mrlje na tjemenu (ili čak negdje drugdje) prekrivene bijelom ili žutom ljuskom, imate seboreični dermatitis.

Uzrokuju ga gljivice koje se hrane prekomjernim sebumom, a često ga pokreću alergijski odgovor na stres, kozmetiku ili hranu.