April 24, 2024

Jeste li ikad bacili koricu limuna

Njime ste u smeće bacili i 5 do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu.

Evo nekoliko prijedloga o tome što možete učiniti.

  1. Prevencija raka

Kora limuna sadrži salvestrol Q40 i limonelu, koji pomažu u borbi protiv stanica karcinoma. Istraživanja su pokazala da konzumiranje limuna u čaju sprječava njihov rast. Također, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora, koja je alkalna, pomaže u održavanju tjelesnog pH.

Limuni su također antimikrobni i štite tijelo od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Njihov nizak pH također ih čini savršenima za ljepotu i njegu, a kada se nanese izravno na kožu, limunova kora može smanjiti mrlje od sunca nastale izlaganjem suncu.

  1. Zdravlje kostiju

Kora limuna sadrži velike količine vitamina C i kalcija te tako pomaže u poboljšanju i održavanju zdravlja kostiju. Također pomaže u prevenciji bolesti povezanih s kostima kao što su upalni poliartritis, osteoporoza i reumatoidni artritis.

  1. Zdravlje usne šupljine

Nedostatak vitamina C može uzrokovati zubne probleme poput skorbuta, krvarenja desni i gingivitisa. Kora limuna bogata je limunskom kiselinom koja povećava količinu vitamina C u tijelu i tako pomaže u borbi protiv problema sa zubima.

  1. Gubitak kilograma

Kora limuna pomaže u gubitku suvišnih kilograma zahvaljujući komponenti pektin koja apsorbira masnoće u tijelu i smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane.

  1. Smanjuje oksidativni stres

Kora limuna sadrži velike količine citrusa bioflavonoida, koji smanjuju oksidativni stres u tijelu.

  1. Smanjuje kolesterol

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, limunova kora pomaže u održavanju razine kolesterola. Prisutnost kalija pomaže u održavanju krvnog tlaka Uz sve to, limunova korica također pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.

  1. Smanjuje bore i akne

Također je koristan u borbi protiv kožnih problema poput akni, bora, tamnih mrlja i pigmentacije. Kora je bogata antioksidansima i tako pomaže u detoksikaciji kože.

  1. Jača imunitet i ubrzava probavu

Prisutnost prehrambenih vlakana potiče zdravu probavu regulirajući rad crijeva. Vitamin C pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

  1. Krvne žile

Prisutnost vitamina P u limunu sprječava unutarnja krvarenja, a korisno je za liječenje visokog krvnog tlaka.

  1. Sprječava pojavu dijabetesa

Nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Life Sciences sugerira da ekstrakt limuna koji sadrži polietoksilirane flavone ili PMF može spriječiti pojavu dijabetesa.