April 26, 2024

Ovo povrće je toliko bogato važnim hranjivim sastojcima

Ako povrće ne volite općenito i svjesni ste da ga morate jesti iz zdravstvenih razloga, evo završetka svoje patnje. Ne morate jesti ništa osim graška!

Nutricionisti kažu da je ovo povrće toliko bogato važnim hranjivim sastojcima da je prava šteta ako ga ne jedete redovito.

Zahvaljujući visokoj razini bjelančevina i vlakana, grašak će vam podići razinu energije, a ovo povrće sadrži i puno vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.

Grašak je izvrstan izvor vitamina, željeza, vlakana, antioksidansa i proteina, kaže nutricionistica Jackie Lynch.

Ovo povrće iz obitelji mahunarki jedna je od samo nekoliko vrsta povrća koje su izvrsni izvori proteina i upravo je to razlog zašto mnogi proteinski shakeovi u osnovi imaju sušeni grašak.

Svježi (ili smrznuti) grašak izvrstan je dodatak smoothiejima, a mi vam donosimo još tri dobra razloga da ovog ljeta pojedete više graška.

Ovo je povrće izvrstan izvor vitamina K, hranjive tvari koju često previdimo i od vitalne je važnosti za zdravlje naših kostiju. Vitamin K neophodan nam je da bismo mogli stvoriti osteokalcin, koji kosti čini jačima jer jača kalcij koji se koristi u procesu obnove kostiju.

Grašak je također pun antioksidansa, vitamina C, E i cinka, kao i polifenola. Svi oni održavaju naš imunitet u dobrom stanju, tako da smanjuju rizik od infekcija.

Ovo povrće također je bogato hranjivim sastojcima važnim za zdravlje srca i krvnih žila, jer sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, prenosi “Daily Mail”.

Grašak je također izvrstan izvor vitamina B skupine, koji također pozitivno utječu na zdravlje srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako ovo povrće jedete redovito, imat ćete više energije, jer je grašak izvrstan izvor željeza, ali i vlakana koja su važna za održavanje razine šećera u krvi stabilnom. A kad nam je razina šećera u krvi stabilna, tijekom dana nema padova energije niti “napadaja” gladi.

Kako pripremiti grašak, a da na najbolji mogući način ne iskoristim sve ove važne hranjive sastojke?

Kuhajte ga što kraće, u što manje vode, smanjujući tako mogućnost da se vitamini topivi u vodi (B i C) “izgube” tijekom pripreme. A ako volite smoothieje, u jutarnji napitak možete dodati šaku graška.