April 25, 2024

Datulje optimiziraju probavu

Datule imaju reputaciju slatkiša, što je nepravedno i netočno. Ovo je voće puno zdravije od slatkiša i može im biti zamjena kada samo želite nešto slatko. Mnogo je dobrih razloga za redovito konzumiranje datulja. Dakle, ako želite nešto slatko, uzmite nekoliko datuma – to je bolje za vaše zdravlje nego što ste mislili.

Krvne žile

Hurme su dobre za krvne žile jer pomažu u sprečavanju taloženja kalcija. Previše kalcija u krvnim žilama može začepiti arterije, što može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Srce

Ovo voće je također izvrsno za vaše srce. Sadrži velike količine kalija, što ga čini vrlo učinkovitim u smislu prevencije srčanih bolesti. Vaš će kolesterol biti puno niži zahvaljujući datumima, a rizici od moždanog i srčanog udara znatno su manji.

Oči

Hurme sadrže velike količine vitamina A. Ovaj vitamin štiti oči i obnavlja rožnicu. Plod također sadrži puno luteina i zeaksantina koji štite oči i stvaraju zaštitni filtar od štetnih UV zraka.

Energija

Hurme su savršene za međuobrok. Sadrže šećer koji vam daje potrebnu energiju. Za ‘obrok između obroka’ kombinirajte datulje s orasima. Dulje ćete biti siti zahvaljujući masnoći koju sadrže orašasti plodovi. Istodobno, vitamini će potaknuti aktivnost vašeg mozga.

Digestija

Nekoliko datuma dnevno potaknut će probavu u vašem tijelu. Zatvor, probavne smetnje i drugi takvi problemi bit će spriječeni ili ublaženi zahvaljujući učinku čišćenja koji urme proizvode. Zahvaljujući aminokiselinama i vlaknima koje sadrže, datulje optimiziraju probavu.

Bol

Hurme sadrže magnezij i to pomaže u ublažavanju boli. Ovo voće također ima antibakterijski učinak koji pomaže u prevenciji i smanjenju infekcija.