Razlozi zbog kojih je vaš pas izuzetno gladan

Ekstremna glad, tj. Stalna pojava žudnje za hranom kod pasa, nažalost, nije ponašanje koje kaže da je vaš ljubimac zdrav i sretan. Iako postoje razlozi za pojačani apetit koji su posljedica promijenjenih životnih uvjeta ili nekih poremećaja u ponašanju, ekstremna glad najčešće je simptom prilično ozbiljnih zdravstvenih problema koji zahtijevaju brzi odgovor vlasnika i veterinara.

Dijabetes
Psi koji imaju šećernu bolest u pravilu pokazuju znakove povećanog unosa vode i hrane zbog poremećaja gušterače. Kod dijabetesa tipa I postoji apsolutni nedostatak inzulina, a kod tipa II neadekvatni stanični odgovor na proizvedeni inzulin. Oba stanja sprječavaju mišiće i druge organe da pretvaraju glukozu u energiju, pa dolazi do viška šećera u krvi (hiperglikemije). Prvi simptomi koji mogu upućivati ​​na dijabetes su povećani unos vode i hrane, a budući da je riječ o ozbiljnoj bolesti, trebali biste što prije potražiti pomoć veterinara.

Upalni procesi u crijevima
Razlog zbog kojeg je vaš pas stalno gladan može biti i zato što njegovo tijelo ne apsorbira sve hranjive tvari. Upalna bolest crijeva (IBD) karakterizira nevjerojatno visok apetit za kućnog ljubimca s jedne strane i konstantno mršavljenje i gubitak kilograma s druge strane. Smatra se da problem nastaje kada crijevna vlakna, zbog istrebljenja ili iz nekog infektivnog razloga, izgube sposobnost izdvajanja hranjivih tvari iz hrane koju pas pojede. IBD je karakterističan za starije pse, ali može se pojaviti u bilo kojem dijelu života kućnog ljubimca. Ova bolest zahtijeva puno pažnje vlasnika i veterinara u odabiru terapije, kao i hranu koja se daje oboljelom psu.

Crijevni tumori
Postoji nekoliko vrsta tumora koji mogu nastati u gastrointestinalnom traktu pasa. Oni uglavnom napadaju želudac i crijeva. Najčešći su adenokarcinomi i leiomiosarkomi. Budući da imaju utjecaja na apsorpciju hrane, uzrokuju i veliko povećanje apetita oboljelog kućnog ljubimca.

Hipertireoza
Ova bolest je uzrokovana povećanom proizvodnjom hormona štitnjače od strane štitnjače. U normalnim uvjetima, ovi hormoni održavaju procese koji se odvijaju unutar pasjih stanica. Kada dođe do prekomjerne proizvodnje tiroksina, procesi u stanicama i tijelu psa dramatično se ubrzavaju, što dovodi do pojačanog metabolizma. Posljedica je brže potrošnje energije, a to dovodi do povećane potrebe za unosom hrane kao izvora energije. Srećom, hipertireoza nije toliko česta kod pasa (češća je kod starijih mačaka), ali ako vaš pas pokazuje ekstremnu glad, bilo bi dobro da vaš veterinar nabroji i ovu diferencijalnu dijagnozu.

Godine
Godine života vašeg ljubimca, u pravilu, ne utječu na povećanje apetita, posebno ne ekstremno. Moglo bi se čak reći da s godinama njihov apetit slabi jer im više ne treba velika količina energije zbog smanjene fizičke aktivnosti koja prati godine života. No ako postoje znakovi povećanog apetita, treba biti vrlo oprezan jer to može biti znak nekih od gore navedenih razloga i problema. Stari psi u pravilu zahtijevaju povećanu pažnju vlasnika, stoga svakako dvaput godišnje vodite svog kućnog ljubimca za sustavni posjet veterinaru.

Neodgovarajuća hrana
Relativno jednostavan problem s povećanim apetitom za pse može biti neadekvatna hrana koja im je dana. Naravno, pojam adekvatna hrana vrlo je širok i složen pojam. Vrsta i sastav hrane treba prilagoditi rasi, veličini, dobi i životnim uvjetima. Sigurno je da prehrambene i kvantitativne potrebe sladara koji živi u kući i gotovo nikada ne izlazi iz ruku vlasnika i nekog lovačkog psa koji dnevno vozi nekoliko desetaka kilometara nisu iste.

Mnogi vlasnici biraju hranu za svoje pse po cijeni nego kvaliteti koja uključuje pravi sastav koji zadovoljava potrebe kućnog ljubimca. U okolnostima kada se daje hrana koja nije dovoljno bogata sastojcima koji pružaju odgovarajuću razinu energije, nije čudo što pas pokazuje potrebu da pojede više hrane. Posavjetujte se s veterinarom ili nutricionistom, prilagodite prehranu i ako nema medicinskih razloga za ekstremnu glad, problem će se vrlo brzo riješiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *