Dobro zdravlje i u pedesetim

Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji imaju dvostruku šansu da imaju zdravstveno stanje u djetinjstvu u svojim pedesetima.

Istraživanja su pokazala da što je duže pretilost, to će jači zdravstveni učinak imati. Na primjer, muškarci koji su pretili u dobi između 45 i 50 godina imali su 50 posto veću vjerojatnost za zdravlje, dok su žene iste godine imale čak 78 posto!

Autori navode da je to povezano s razdobljem pretilosti.

  • Učestalost pretilosti kod djece stalno raste. Ova pretilost nastavlja se u odrasloj dobi što znači da je to vrlo dugo razdoblje života s viškom kilograma. Naše istraživanje naglašava važnost sprečavanja i odgađanja pretilosti kako bi vaše 50-te bile zdravije, navodi se u izjavi.

Iako je pretilost u djetinjstvu bila pogubna 1950-ih, rezultati pokazuju i da prekomjerna težina u odrasloj dobi također loše utječe na kvalitetu života 1950-ih.

Pet minuta da se protegnem ujutro i navečer.

Mišići obično postaju kruti i kruti s godinama, što otežava izvršavanje jednostavnih dnevnih zadataka.

Istezanje će opustiti vaše krute mišiće i olakšati vam život. Pokušajte se istegnuti u svim smjerovima, posebno pazeći na mišiće leđa. Ne forsirajte se, vježbajte samo do granica koje vam tijelo dopušta.

Osobe koje imaju problema s leđima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što pokušaju bilo koji novi oblik vježbanja kako bi dobili odgovarajuće upute za vježbanje na temelju stanja vašeg tijela.

Stanje!

Ravnoteža postaje vrlo važna s godinama. Oštri refleksi i brzi odgovori mogu umanjiti šanse za ozljede i nesreće. Zbog toga je dobra ideja isprobati vježbe za poboljšanje držanja tijela i ravnoteže. Jedna od najbržih i najlakših vježbi je stajanje na jednoj nozi. Prvo nekoliko minuta na jednom, a zatim na drugom.

Trenirajte mozak!

Naš mozak se lijeni nakon tridesete godine, ali postavljanje novih izazova pred vaše sive stanice može usporiti proces. Ne morate za to teško učiti, rješavati križne riječi ili započeti učiti jezik!

Ishrana prehrambenih navika!

Iako se zdrava prehrana preporučuje u bilo kojoj dobi, ona postaje još važnija kako postajemo. Kako metabolizam postaje sporiji, probavni trakt ne može tolerirati napad alkohola i pržene hrane kao što je to bio slučaj u 1920-ima.

Zbog toga se pedesetih godina preporučuje najmanje pet obroka voća i povrća, kao i smanjenje unosa crvenog mesa i prerađene hrane.

Trajanje treninga.

Tijelu treba najmanje 20 minuta da počne osjećati učinke vježbanja. Neka vam je cilj vježbanje najmanje pola sata do 45 minuta. Opet, nemojte se forsirati. Počnite polako.

Aerobik!

Aerobika je relativno lagana, uglavnom se vježba u skupinama i vrlo je zabavna. Međutim, to što nije pretjerano naporan ne znači da ga treba uzimati olako. Preporučujemo aerobik najmanje tri puta tjedno, ako vam to dopušta liječnik.

Trening snage!

Ljudsko tijelo tijekom godina gubi mišićnu masu. Jedini način za usporavanje ovog procesa je kroz trening snage. Naravno, ne kažemo vam da morate dizati utege kao profesionalni bodybuilder, no preporučljivo je da tu i tamo odradite trening pod nadzorom trenera.

Umjerenost!

U dobi od 50 godina ne trebate se odreći dobrih stvari u životu. Povremena čaša vina ili kriška čokoladnog kolača neće vam nauditi sve dok se to radi umjereno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *