April 26, 2024

KIFLICE SA SIROM: Brze, lagane za napraviti a ukus, SAN SNOVA

Ovo je najednostavniji recept za za slane kiflice sa sirom koje možete sa lakoćom da napravite poput vrsnih domaćica. Čitav postupak ne oduzima mnogo vremena i ono što je najbitnije, kiflice su mekane 2 dana. Zavrnite rukave pa da počnemo, sigurna sam da već imate sve sastojke.

POTREBNO VAM JE:

brašno, pola kg
1 čaša mlijeka
1 kašika šećera supena
2 jaja
Malo margarina za kolače, 50 gr
Sitan sir, 200-250 gr
Ulje
Susam
1 kvasac
So

POSTUPAK PRIPREME:

U čašu sa mlakim mlijekom dodati jedan kvasac i ostaviti da ostoji 10-ak minuta. U veću činiju za mućenje dodati brašno, smjesu sa kvascem i mlijekom koja je predhodno odstojala, jedno cijelo jaje, 50 gr margarina, sitan sir, pola čaše obične vode, jednu kafenu kašičicu soli, 3 supene kašike ulja i sve dobro umiješati kašikom ili varjačom.

Prekriti činiju kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta. Kad tijesto naraste umijesiti ga, podjeliti na četri jednaka dijela tako da dobijete četiri jednake pogačice koje ćete razvući oklagijom u oblik pizze.

Tako dobijene oblike sjecite kao parčiće za pizzu i dobijene parčiće rolajte u kiflice. Rernu zagrijte na 200 °C. Malo nauljite pleh i ređajte kiflice po njemu, ostavljate 1 cm razmaka između kiflica dok ih ređate jer će narasti prilikom pečenja. Na kraju ih premažite sa umućenim namazom u koji ste stavili 1 žumance, jednu kašiku ulja i prstohvat soli, pa pospite susamom.

Pecite na 200 °C 20 minuta. Kiflice sa sirom se mogu služiti i tople i hladne. 

Prijatno!