March 28, 2024

MUJO I HASO: Skupa u ribolovu

Otišli Mujo i Haso u ribolov. Kada im je ponestalo tema za razgovor Mujo upita Hasu:

– Haso, jarane, šta ti misliš, šta naše žene rade dok nas nema?

– Ili heklaju ili koriste priliku što nas nema – reče Haso.

Mujo odmah počne da se sprema da ide kući, a Haso ga upita:

– Pa, zašto se spremaš, gdje ćeš?

Mujo odgovori:

– Odoh kući, moja žena ne zna da hekla!

Luk je jedinstven po tome što sadrži proteine, ugljene hidrate i do 400 različitih bioaktivnih elemenata (vitamina, minerala i organskih kiselina).

Volimo da kažemo da je bijeli luk prirodni antibiotik, ali šta to znači? Šta se dešava sa našim tijelom ako pojedemo 2 ili 3 čena bijelog luka svaki dan?

Bijeli luk sadrži alicin, koji se oslobađa nakon što ugrizete beli luk. Alicin ubija različite vrste bakterija, djeluje antiseptički, spriječava razmnožavanje mikroorganizama, ali se i uništava na visokim temperaturama, što znači da je najzdravije jesti bijeli luk svjež a ne termički obrađen, piše Ekonet.

bijeli-luk-1

1. Bijeli luk štiti kardiovaskularni sistem. Jedan čen bijelog luka svakog dana će pomoći u jačanju krvnih sudova, stimulisanju cirkulacije krvi i smanjenju koncentracije holesterola u tijelu. Bijeli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

2. Prema naučnim istraživanjima, bijeli luk takođe smanjuje šećer u krvi za približno 25%.

3. Bijeli luk će ojačati imunitet, neutralisati slobodne radikale i toksine koji štete organizmu.

4. Bijeli luk se bori protiv parazita u ljudskom telu.

5. Bijeli luk stimuliše proizvodnju želudačnog soka (ovo stimuliše apsorpciju gvožđa), reguliše funkcionisanje pankreasa, poboljšava apetit.

6. Bijeli luk može usporiti proces taloženja soli, štiti od uništavanja i obnavlja hrskavicu i zglobno tkivo, služi kao prevencija osteoartritisa.

7. Bijeli luk je izuzetno bogat antioksidansima, flavonoidima, vitaminima B, kiselinama, koji su u stanju da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, bore se protiv akni i ranih bora.

8. Nutricionisti i zagovornici pravilne ishrane smatraju da uvođenje bijelog luka u ishranu izaziva gubitak težine.