April 19, 2024

SINOVI ANE VOLŠ JOŠ SU ZAJEDNO, A ONI BRINU O NJIMA: Ako Brajan ostane iza rešetaka, evo ko će dobiti starateljstvo nad djecom

Nakon nestanka Ane Volš, zbog čijeg nestanka je uhapšen i njen muž Brajan Volš, starateljstvo nad njeno troje djece, starosti, dvije, četiri i šest godina, pripalo je Odjeljenju za djecu i porodicu iz Masačusetsa u SAD.

“Odjeljenje je preuzelo starateljstvo nad djecom Ane i Brajana Volša. Zbog državnih i saveznih zahtjeva o privatnosti, trenutno nismo u mogućnosti da damo više detalja o konkretnom slučaju”, navode u pisanom odgovoru.

Dobra strana u čitavoj tragediji jeste ta što su mališani, prema navodima, smješteni zajedno. Iz Centra za socijalni rad objasnili su da kada oni preuzmu djecu, Odjeljenje prvo pokušava da pronađe rođaka ili odraslu osobu od povjerenja koja je već poznata djetetu i koja bi mogla kao hranitelj da preuzme brigu o djeci, piše Blic.

“Kada je dijete udaljeno iz kuće, Odjeljenje mora odmah da podnese pismenu izjavu sudu za maloljetnike navodeći razlog za udaljavanje iz doma (ili sljedećeg radnog dana ako se udaljenje dešava van radnog vremena).

3315070-ana-vols-sa-decom-ls

FOTO: INSTAGRAM/ANAWALSHE

Sud može izdati Odjeljenju hitan nalog za starateljstvo i zakazati ročište u trajanju od 72 sata, gdje će sud odrediti da li privremeno starateljstvo treba da ostane u nadležnosti Odjeljenja. Sud na kraju odlučuje o starateljstvu nad djecom”, navode dalje u pisanom odgovoru.

Oni su dalje naveli i po kojim zakonima i principima inače delaju u situacijama kada djeca potpadnu pod njihovu nadležnost.

“Sveobuhvatni cilj Odjeljenja jeste da obezbijedi djeci da budu bezbjedna, brižna, stabilne, doživotne porodice u kojima sazrijevaju. Dok je bezbjednost najveća briga, Odjeljenje prvo koristi saradnički pristup zasnovan na snazi, fokusiran na zajednicu i jačanje porodice djeteta.

Ako nije moguće izdržavati dijete u svom domu i dijete živi sa samo jednim roditeljem, Odjeljenje prvo istražuje dostupnost i spremnost da se o djetetu brine ne-roditelj”, kažu iz Odjeljenja za djecu i porodicu u Masačusetsu.

3313338-ana-brajan-vols-foto-privatna-arhiva-7-ff

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Navode da će prilikom usvajanja djece Odjeljenje biti usredsređeno na porodicu koja je spremna da učestvuje u obuci i procjeni za smeštaj djece. Do toga dolazi tek kada se identifikuje potencijalno srodstvo.

Kako ističu iz Centra za socijalni rad, rodbinska briga je njegovanje i zaštita djece u porodičnom okruženju od strane srodnika ili odraslih osoba kojima djeca vjeruju. Rodbinske porodice su osobe u krvnom srodstvu (ujak/stric, baba/deda, tetka..) ili druga odrasla osoba kojoj dijete vjeruje ili prepisuje ulogu porodice (nastavnik, prijatelj roditelja…)

Ukoliko otac Brajan ostane iza rešetaka, briga o djeci bi najprije mogla da bude povjerena njegovoj majci Dijani, odnosno baki po ocu s obzirom da ne postoje jezičke i kulturne barijere kao u slučaju bake po majci Milanke koja živi u Beogradu. Sljedeće u redu mogle bi biti Anine drugarice koje su već izrazile želju da preuzmu birgu o dječacima ukoliko se ispune gorenavedeni uslovi, prenosi blic.rs.

Prije nestanka mališana Ana se žalila bližnjima da želi da više vremena provodi sa njima. Anina majka Milanka je navela je ” je Ana želela da i deca dođu kod nje u Vašiongton, ali Brajan pošto je još uvek bio u tom sudskom procesu i pošto nosi nanogicu nije dozvolio da deca idu…”

O razmiricama oko djece govorila je i najbolja prijateljica nestale Ane koja je navela da je oko Božića bilo poprilično napeto, te i da je Ana bila frustrirana jer nije mogla da zbog posla provodi više vremena sa djecom.