March 29, 2024

OVE SJEMENKE OBARAJU HOLESTEROL, IZBACUJU TOKSINE I SMANJUJU UPALU: Isporobajte ovaj prirodni lijek

Laneno sjeme se pokazalo kao moćna hrana, prepuna blagodati za opšte zdravlje. Zapravo, lan je toliko bogat da njegove sjemenke zauzimaju deveto mjesto na skali 100 najhranjivijih namirnica.

U ovim sjemenkama možete naći sledeće hranljive materije

Omega 3 masne kiseline

Ove masne kiseline dIo su onih zdravih masti neophodnih za funkcionisanje organizma. A znate šta? Laneno sJeme je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina na svetu! One su veoma važne za nas, a naše telo ih ne stvara, već moramo da ih unesemo kroz ishranu. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u raznim sjemenkama, orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima. Ipak, po količini ovog važnog sastojka, mljeveni lan je nenadmašan. Eto razloga da ga uvrstite u vaš jelovnik!

Lignini

To su jedinjenja koja su dio skoro svake biljne hrane. Ipak, i ovog jedinjenja najviše ima u lanu. Po čemu su posebni? Lignini iz lana imaju svojstva antioksidanata i deluju kao fitoestrogeni – biljna varijanta estrogena. Poređenja radi, lanene sjemenke imaju 338 puta više lignina nego suncokretovo sjeme. Ova svojstva čine ga moćnim u borbi protiv brojnih bolesti i upala, a fitoestrogen vrši svoju ulogu u regulisanju nekih zdravstvenih stanja kod žena.

Sluzasta struktura

Ono po čemu su lanene semenke posebne jeste njihova sluzasta struktura. Ona su bogata rastvorljivim vlaknima koja sa vodom formiraju supstancu sličnu sluzi, pa tako utiču na bolju probavu. Ova sluz na neki način održava ravnotežu u probavi – omogućava bolje pražnjenje crijeva i sprečava zatvor, dok u isto vreme sprečava prebrzo pražnjenje i omogućava crijevima da pokupe što više hranjivih materija iz hrane.