March 29, 2024

ŽENE PRAVE VELIKU GREŠKU U INTIMNOJ HIGIJENI: Zbog ovoga vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i problemi sa BAKTERIJAMA

Obratite pažnju!

Žene koje imaju vrlo često probleme sa va*inalnim infekcijama rješenje traže u raznim preparatima, vaginaletama i pojačavaju higijenu, a to nije uvijek rješenje, šta čak pretjerana higijena može dovesti do poremećaja flore i pogoršanja problema.

Ukoliko je ovo i vaš problem preispitajte neke od navika zbog kojih se ovaj problem ponavlja, a uzrok može biti i slab imunitet. 

Poželjno je izbjegavati:

-Tange ili bilo koji veš koji previše prijanja za kožu, kao i sintetičke materijale
-Često pranje – uništava normalne bakterije u va*ini koje štite od infekcija
-Mirisni ženski proizvodi poput kupke, tampona i krema
-Vruće kupke
-Nepotrebna upotreba antibiotika

Nažalost, moguće je da će se gljivična infekcija razviti i ako pazite šta oblačite i pazite na higijenu. Razlog vas može iznenaditi.

Kortikosteroidi, na primjer, mogu uticati na imuni sistem i tako podstaći množenje gljivica, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Inhalirajući kortikosteroidi takođe nisu sigurniji. Ovakvi lijekovi se često prepisuju osobama koje imaju autoimune bolesti ili problem s upalama, poput artritisa.

Tu su i drugi faktori, poput ishrane koja može učiniti svašta kada je u pitanju imuni sistem. Manjak nutrijenata u organizmu može uzrokovati probleme s imunim sistemom i vas ostaviti podložnim infekcijama. Vitamin C je odličan zaštitnik imuniteta, pa ne zaboravite na njegov unos. Magnezijum, cink, selen i željezo su jednako važni za zdravlje organizma.

Pokušavajte da izbjegnete stres jer i on može jako da utiče na imunitet i naravno pojavu gljivica.

Ljekara posjetite ako prvi put imate simptome gljivične infekcije ili se oni stalno ponavljaju, ako niste sigurni šta vam je ili ako ste razvili i dodatne simptome. Isto tako treba spomenuti da je jedna od mera prevencije svakako redovna poseta ginekologu minimalno jednom godišnje i to je dio pravilnog očuvanja i brige za intimno zdravlje.

Iako vrlo neprijatna, gljivična infekcija se može relativno lako liječiti – jedino treba reagovati što prije i biti uporan u liječenju. Uz navedeno, posebnu pažnju obratite na ljetne vrućine koje mogu donijeti niz neprijatnosti.