April 19, 2024

TRAŽILI NAM DA PRIZNAMO NEZAVISNOST KOSOVA! Aleksandar Vučić Se Obratio Naciji: Srbija Ne Pristaje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su se najpre na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali politički, ekonomski i socijalni aspekti ukrajinske krize, u želji da se ublaže sve posledice ove teške krize. Predsednik je takođe istakao da Priština traži da Srbija prizna Kosovo, pa otkrio koje kompromise je Srbija predložila.

“Prihvatili smo bezbroj kompromisa. Mi smo pristali da ubacimo organe vlasti, pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju da omogući OEBSU i na kraju, rekli smo da se stavi oficir za vezu srpske vlade. To je pitanje bezbednosti, političkog opstanka Srba na KiM. I Bisljimi i neki drugi su govorili da Albanci ne žele da zaustave izbore na KiM. Samo da podsetim šta smo sve učinili i na šta smo sve pristali. Od nas su bukvalno tražili de fakto priznanje Kosova. Srbija neće priznati Kosovo. Suština je ko traži od kosovskih vlasti pod pokroviteljstvom OEBS. Insistirali su samo na tome da Srbija prizna Kosovo, ali mi nećemo priznati Kosovo”, rekao je predsednik Srbije.

“Srbi sa KiM su me danas iznenadili nešto radikalnijim zahtevima, ali sam zamolio za strpljenje. Ostaću uz njih iako me preglasaju. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija, već i da 435 policajaca ode. Ja ih razumem zbog terora kroz koji prolaze. Pitao sam ih šta ćemo dan posle. Ok, mi ćemo da preuzmemo finansijski teret, ali bojim se da bismo mogli da uđemo u začarani ratni krug”, rekao je predsednik i dodao:

“Neki su čak spremni i na sukob, neki da odu. Jednom kada uđete u tako nešto, povratka nema, i ako uđemo u tako nešto daj da izađemo kao pobednici. Tražio sam ih za malo strpljenja. Videćemo da li možemo to finansijski da podržimo. Nadamo se da će kvinta da osudi ponašanje Prištine, ambasador Rusije je razumeo stavove Srbije. Narodu sa KiM sam pokušao da objasnim da neki u regionu igraju igru protiv Srbije, hoće da nam postave zamku i da nas uvedu u sukob, da bi nam uveli sankcije ili još gore, fizički da nam onemoguće da pomognemo Srbima na KiM. Tu vrstu zamke moramo da izbegnemo”, rekao je predsednik.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas niz važnih sastanaka. Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Vučić se sastao se i sa ambasadorima zemalja Kvinte. Sastanak sa diplomatskim predstavnicima Kvinte usledio je po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora predsednika Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.