April 20, 2024

Ovaj uređaj nikako ne uključujte na produžni kabal: NAJČEŠĆI JE UZROK POŽARA

Kako nailaze hladni dani ova tema postaje aktuelnija. Naime, upozorenja ovih dana odnose se na pravilno rukovanje sa grijnim tijelima, jer je veliki procenat požara koji upravo izbijaju zbog loše upotrebe ovih kučnih aparata.

Satistički, grijalice su drugi po redu uzrok požara što nas mnoge ostavlja bez komentara s obzirom da se veliki broj nas grije uz pomoć njih. Kada se grejalice nepravilno koriste lako mogu da postanu najgora noćna mora vatrogasaca

Stručnjaci napominju da kada su grejalice uzrok požara najčešće je došlo do toga zbog upotrebe produžnog kabla u koji se ona uključuje. Nije svaki produžni kabal sposoban da podrži različitu voltažu aparata koji se u njega uključuju uglavnom istovremeno.

Ukoliko ostavite bez nadzora produžni kabal i grejalicu, onda može da se desi i neka katastrofa. Pre nego što uključite vašu grejalicu sledeći put imajte na umu ovo:

-Nikada ne ostavljajte grijalicu uključenu bez nadzora.
-Nemojte da spavate dok vam grejalica radi.
-Držite grijalicu oko 1 metar udaljenu od namještaja, ćebadi, odjeće i zavjesa najmanje jedan metar.
-Umjesto da pribegavate opasnim načinima zagrijevanja kuće, posvetite malo pažnje sprječavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitinike koje ćete držati toplotu unutra i spriječiće puhanje ispod vrata. Možete da koristite i foliju za pakovanje sa mjehurićima koju ćete staviti na vaše prozore.