Tri stvari trebate imati u automobilu kada pada sneg

Među najčešćim savjetima koji se daju vozačima prije početka zime, osim zimskih guma, antifriza, baterija i ostalih stvari koje je potrebno provjeriti, popis je opreme koja bi se trebala naći u automobilu u slučaju kvara na cesti ili mogućnost automobila ostaje uvijen.

Pravo zimsko vrijeme ove je zime bilo prilično kasno, ali u posljednja 48 sati u dijelovima regije snijeg i olujni vjetrovi stvorili su pravi kaos.

Nije rijetkost da se nekih savjeta sjećaju samo kad se “zagusti”, i zato neki sveci nisu lošeg raspoloženja, čak u nadi da ih nikada nećete trebati. U svakom slučaju, ako često ili svakodnevno putujete automobilom cestama i područjima za koja se zna da se teško i teško voze u teškim zimskim uvjetima, prilagođavanje na njih postaje obveza koja u nepredviđenim okolnostima može biti od vitalne važnosti.

Dakle, pod pretpostavkom da su svi potrebni uvjeti za prilagođavanje zimskoj vožnji ispunjeni i imate dovoljno goriva u spremniku, “za svaki slučaj”, trebali biste pripremiti sve što vam može pomoći u slučaju da ostanete zavijeni ili vam se automobil pokvari na mjestu koja mora dugo čekati na pomoć.

Među “priborom” (set za prvu pomoć i strugačem za led) koji bi se trebao naći u svakom automobilu koji se vozi u otežanim zimskim uvjetima su: lanci za snijeg, mala lopata za pepeo, svjetiljka, pokrivač, svijeća, olovka, zvižduk i šibica ili upaljač.

Naravno, u automobilima, posebno u ovakvim situacijama, nikada nije loše imati vodu i (visokoenergetsku) hranu. Zato u malu kutiju stavite dugotrajnu hranu, poput kikirikija, čokolade, sušenih (marelice, šljive, suhog grožđa …), koštunjavog voća (orasi, bademi …) i slično.

Preporučljivo je sa sobom ponijeti auto punjač za mobilni telefon. Naravno, činjenica da biste trebali stalno nositi telefon sa sobom ne treba posebno naglašavati.

Ako to nije moguće, jedan od najstarijih savjeta za situacije ovog tipa kaže da zimi uvijek u vozilu treba imati svijeću, što vam može pomoći u održavanju temperature u kabini ako ne možete pokrenuti automobil. Ovdje treba imati na umu da je svijeća mnogo učinkovitija u održavanju temperature nego u grijanju hladne kabine, pa ako ste prestali grijati prije zaustavljanja, upalite svijeću što je prije moguće. Ovisno o veličini (preporučuje se svijeća veličine svijeće, iako su praktički “ravne” u aluminijskim zdjelama, ali nije dovoljno loše da ih ima više), svijeća može grijati kabinu automobila za nekih 10 stupnjeva.

Ako se vaš automobil tijekom noći zaglavio na više ili manje vijugavoj cesti – nipošto ne pokušavajte izaći usred noći i lutati u potrazi za pomoći. Ostanite u autu i nazovite za pomoć telefonom.

Što je duže moguće, držite motor u radu kako biste mogli zagrijati automobil. U suprotnom, uključite motor u određenim intervalima (npr. Deset minuta svaki sat) kako biste održali temperaturu i u kabini i u motoru.

Još jedna stvar koja bi mogla biti korisna je konop, koji može igrati višestruku ulogu u problemima. U situacijama kada su uključeni snijeg, grančice i oluje, konop također može poslužiti kao improvizirani lanac kotača. U takvoj situaciji potrebno ga je gurnuti kroz otvore na naplatcima, zatim sabrati krajeve i vezati ih u čvor. Međutim, treba imati na umu da se to treba primijeniti samo kad nema drugog rješenja.

Naravno, ako više ljudi putuje s vama, pokušajte se organizirati i izvucite automobil iz snijega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *