Kakav gazda takav je i njegov pas

Gojazne osobe imaju veću vjerojatnost da će imati pretile pse, dijelom i zato što će se češće liječiti poslasticama, izvijestili su danski znanstvenici.

“Prevalencija pasa s prekomjernom težinom češća je kod vlasnika pretilih osoba (35 posto) od vlasnika prekomjerne težine ili kod normalnih vlasnika tjelesne težine (14 posto)”, rekli su znanstvenici.

Tendencija je vlasnicima prosječne težine davati psima poslastice za trening i poslušnost, dok pretili vlasnici to rade tijekom druženja, “na primjer, kada osoba leži na kauču i dijeli posljednji zalogaj sendviča s psom”, rekla je voditeljica istraživanja Charlotte Bjornwad.

Između 34 i 59 posto pasa u razvijenim zemljama suočava se s problemom prekomjerne težine, što im može skratiti životni vijek i pokretljivost, te uzrokovati dijabetes ili probleme sa srcem, baš kao i ljudi.

Psi s prekomjernom težinom u prosjeku žive 1,3 godine kraće od onih koji nemaju takve probleme.

Studija je također zaključila da kastracija utrostručuje rizik od razvoja prekomjerne težine.

“Kastracija kao da smanjuje sposobnost muškaraca da reguliraju apetit i motivaciju za kretanje, a obje stvari povećavaju šanse za razvoj pretilosti”, rekao je Bjornwad.

Istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu znanstvenici su objavili u časopisu Preventive Veterinary Medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *