March 28, 2024

Malina kao lijek narodne medicine

U narodnoj medicini maline se preporučuju za uklanjanje vrućice, poticanje znojenja, čišćenje žuči, izbacivanje pijeska iz bubrega, jačanje imuniteta i srca, a blagotvorno djeluju i na krvnu sliku.

Znanstvene studije pokazuju da konzumiranje malina također pruža određenu zaštitu protiv karcinogeneze stanica i pojave malignih bolesti, pod uvjetom da se dnevno pojede 130 grama ovog voća.

Elagična kiselina, koje obiluje malinama, a koja sprečava razmnožavanje stanica raka, najzaslužnija je za prevenciju razvoja karcinoma. Istodobno, ova kiselina sprječava oštećenje DNA i ne djeluje na normalne stanice zadužene za imunološku obranu tijela.

Malina je izuzetno bogata i drugim antioksidansima, među kojima je više zastupljen vitamin C. To je razlog zašto je ova bobica dobro pročišćava krvne žile i zašto blagotvorno djeluje na zdravlje srca. Malina također sadrži ketone koji blagotvorno djeluju na šećer u krvi i potiču metabolizam masti te tako sprječavaju njegovo taloženje u tijelu.

Osim što ima malo kalorija i održava vitkost, malina je bogata i vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.

Plod maline smatra se vrlo učinkovitim za masnu kožu, a pomiješan s nekim od biljnih ulja može pridonijeti boljoj hidrataciji suhe, osjetljive i oštećene kože. Piling od maline smatra se učinkovitim sredstvom za izbjeljivanje kože.

ČAJ OD LISTA

Čaj od lišća maline koristi se u narodnoj medicini za olakšavanje poroda, dok se u modernoj fitoterapiji savjetuje u slučaju proljeva i blažih infekcija usne šupljine. Priprema se tako da se jedna žličica nasjeckanog lišća prelije s dva decilitra vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procijedi i pije dva do tri puta dnevno.